Prestaties van Kinderen

 

Ik kan er slecht tegen. Ouders die doen alsof een behaalde motorische mijlpaal hun verdienste is. Echt naar vind ik het als ouders proberen zich over de rug van andere ouders beter te voelen door opmerkingen te maken als: “Loopt hij nog niet?” Of, “  oohh dan krijgt ie problemen met rekenen hoor, als hij het kruipen overslaat!”

Ik doe nog maar eens een poging: In de ontwikkeling van kinderen, en zeker ook in de ontwikkeling van de motoriek, is sprake van veel natuurlijke variatie. Los lopen is bv volkomen normaal bij 12 maanden maar ook bij 18 maanden. Kinderen die niet kruipen gaan vaak later lopen maar hebben die ‘achterstand’ volledig ingehaald als ze 4 jaar zijn. En ze kunnen net zo goed of slecht rekenen als hun gemiddelde leeftijdgenoot.

De enige, maar wel belangrijke, reden om een kind met een achterstand van zijn motorische ontwikkeling te helpen met kinderfysio is als hij er onder lijdt. Als hij niet lekker met leetijdgenoten speelt ( schoolpleincheck) of als hij gefrustreerd gedrag vertoont ( denk aan een dreumes die al heel goed kan praten en veel begrijpt maar nog niet zelfstandig kan voortbewegen).

En verder is al die variatie alleen maar leuk en goed!

 

 

 

 

lopen baby.jpg