Filmpje

Stelling: Smartphonegebruik van ouders kan chronische pijnklachten bij hun kinderen tot gevolg hebben.

Casus uit mijn praktijk van gisteren:

Meisje van 7 heeft al een jaar rugklachten. Ze is daardoor gestopt met dansen en meedoen met gym. Onderzoek in kinderziekenhuis: geen afwijkingen. 
Ze komt zorgelijk kijkend (net als haar ouders) binnen. Haar rug is extreem gekromd, ' als een oud vrouwtje'. Haar vader toont me een videoopname van een jaar geleden. Hij stond te filmen toen ze op de trampoline door haar rug ging. Dit filmpje werd grijs gedraaid. Thuis en bij hulpverleners.
Ik onderzoek haar vrolijk, grapjes makend, relativerend. Na een kwartier straalt ze op de loopband. Achteruit rennen en dan eraf springen! Ze geniet.
Ze speelt door terwijl ik haar ouders apart neem.
Moeder voelt em al komen. Na 3 woorden van mij onderbreekt ze me. Ik onderbreek haar: ' Ik ben 56 jaar en ben sinds mijn 25ste kinderfysio. Je moet me wel serieus nemen'. Ik maak mijn verhaal af en bij de ouders valt het kwartje. Hun dochter heeft geen ernstig rugprobleem.

Zonder de videoopname was het veel gemakkelijker geweest om te vergeten wat er gebeurde ( was het misschien niet eens opgemerkt). En was deze familie waarschijnlijk een zorgelijk jaar bespaard gebleven.

pexels-blij kind.jpeg