TIC

Shanna ( 10 jaar) heeft een tic. Ze hoest - zonder verkouden te zijn- een paar keer per uur KEIHARD. Ik schrok echt van de herrie. Op school en thuis wordt men er gek van en Shanna's keel gaat kapot zo.
Of ik wat kon met haar..., vroeg de huisarts.
Ja! Niks leukers dan complexe problemen aanpakken! Deze keer was het niet zo complex als we dachten. Ik leerde haar ademoefeningen die ze in zou kunnen zetten als vervanging van het hoesten, Het werkte gedeeltelijk. Het hoesten nam af met ongeveer de helft. Inmiddels was ze vertrouwd met me en vertelde me dat ze het hoesten eigenlijk vooral nog bewust gebruikte als haar moeder niet reageerde op haar roep: "MAMA!"
Ik leerde haar een 'truc': Voortaan hoest je niet meer maar loop je naar mama toe. Als dat niet kan roep je haar bij haar voornaam, dan reageert ze misschien wel ;-).
Het werkt!! Shanna hoest niet meer en blijft de ademhalingsoefening voor het slapen gaan gewoon doen. " Ik word er zo lekker slaperig van." Het zou goed kunnen hierdoor ( ze is echt een stuk relaxter) nieuwe tics uitblijven

pexels meisje mondje dicht.jpg