Gilles de la Tourette

Ik denk dat bijna iedereen wel eens gehoord heeft van dit syndroom. Omdat het zo 'raar' is. Mensen hebben niet te bedwingen motorische - en verbale tics.

Door een vraag van een kinderneuroloog of deze groep kinderen misschien baat zou hebben bij ademtraining kwamen zij op mijn pad. Het klikt geweldig tussen hen en mij! Raadselachtig goed! Waardoor? Ik denk door een aantal gemeenschappelijke karaktertrekken van hen: goud-goud-eerlijk, het open staan voor nieuwe dingen, en HUMOR :-).
En als het klikt loopt een behandeling lekker en als een behandeling lekker loopt is er veel kans op resultaat. Nou, en dat is er!

Ik vertel jullie het verhaal van Laurens:
Hij is 11 en heeft een normale intelligentie. Hij zit op het speciaal onderwijs. Door zijn tics duurt het vaak uren voor hij in slaap valt. Dat lukt sowieso alleen als zijn vader of moeder bij hem gaat liggen. Hij heeft nog nooit samen met zijn 2 jaar oudere zus gespeeld. Hij heeft dagelijks last van dwanghandelingen; dat kunnen bepaalde bewegingen/geluiden zijn, maar ook de niet te onderdrukken neiging om zijn telefoon in het water te gooien.
Ik leerde hem een rustgevende manier van ademen. Hij oefende 's avonds voor het slapen gaan. De eerste paar dagen samen met zijn moeder, daarna alleen. Vervolgens ging hij deze manier van ademen inzetten als hij onrust op voelde komen, of als hij ruzie had.
3 weken geleden zagen we elkaar voor het eerst. Het effect in die korte tijd is ongekend! Dat komt door de aard van de oefeningen maar vooral door de inzet van moeder en Laurens.

Situatie nu: Hij valt dagelijks na ongeveer een kwartier zelf in slaap. De kerstvakantie is nog nooit zo rustig geweest thuis. Laurens en zijn zus hebben veel samen gespeeld. Zijn moeder ziet dat zijn zelfvertrouwen gegroeid is. Zijn middagmedicatie ( hij gebruikt 2 maal per dag anti-psychotica) kon vervangen worden door een ademhalingsoefening.

Komende week gaat Laurens proberen de oefeningen in te zetten als hij dwang voelt opkomen. Ik had nooit gedacht dat ik dit ooit aan een patiĆ«nt zou voorstellen, maar bij Laurens denk ik zomaar dat dit gaat lukken :-)!

jongen raamkozijn.jpeg